Wilk to urządzenie przeznaczone do mielenia wszelkich produktów, takich jak: mięso, słonina, czy chleb przeznaczony na hamburgery, klopsiki i kiełbaski. Swoim wyglądem przypomina tradycyjną maszynkę do mielenia mięsa, która każda gospodyni ma w swojej kuchni. Wilk maszyna posiada ruchome części robocze, dlatego osoba go obsługująca powinna być świadoma zagrożenia za tym idącego. Należy dostosować się do zasad BHP, aby posługiwanie się tym urządzeniem nie skończyło się nieszczęśliwym wypadkiem.


Aby obsługiwać tą maszynkę w zakładach należy mieć przede wszystkim skończone 18 lat i ukończoną co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu. Należy również posiadać odpowiedni stan zdrowia oraz aktualną książeczkę sanepidowską. Zadecyduje o tym lekarz, do którego należy się skierować. Aby obsługiwać urządzenie trzeba mieć na sobie odpowiednią odzież ochronną, ale trzeba pamiętać, żeby nie była ona wyposażona w luźne elementy, takie jak luźno zakończone rękawy, krawaty. Nie należy też nosić biżuterii, nakryć głowy, kobiety powinny pamiętać, aby do pracy nie przystępować z długimi, polakierowanymi paznokciami.
Aby móc korzystać z maszyny należy najpierw przygotować urządzenie pomocnicze do składowania materiałów, potem dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń. Następnie osoba powinna zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności i sprawdzić stan techniczny narzędzi i oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej.
Dzisiaj wilki są niezbędne w każdej restauracji, supermarkecie, czy zakładach zbiorowego żywienia. Duży wybór produktu oraz atrakcyjne ceny sprawiają, że mamy w czym wybierać. Spolszczona nazwa to kuter gastronomiczny.
Należy pamiętać o dbałość o czystość wilka. Mowa tu o regularnym czyszczeniu sprzętu (każdorazowo po zakończeniu pracy), jak i jego serwisowaniu. Wpływa to przede wszystkim na bezpieczeństwo pracy. Systematycznej kontroli powinny podlegać noże, które powinny być ostrzone, a w razie konieczności wymienione. To wszystko przyczyni się do wydajniejszej i bardziej ostrożnej pracy.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2017 Moriel. All Rights Reserved