W polskich domach coraz częściej można spotkać profesjonalny sprzęt gastronomiczny wykorzystywany w restauracjach. Przykładem mogą być coraz bardziej popularne krajalnice. W jaki sposób usprawniają one codzienną pracę w kuchni?

Więcej czasu
Korzystanie z profesjonalnej krajalnicy znacznie skraca czas przygotowywania posiłków. Zamiast żmudnie kroić każdy kawałek mięsa, sera lub chleba wystarczy skorzystać z tego pożytecznego urządzenia. Dzięki niemu przygotowanie porannych kanapek zajmie dwa razy mniej czasu niż robienie tego w tradycyjny sposób. Przygotowanie kanapek dla całej rodziny okaże się o wiele łatwiejsze i nie będzie wymagało wygospodarowania więcej niż kilku minut.

Precyzja
Krajalnice pozwalają w precyzyjny sposób pokroić potrzebne nam składniki potraw. Przykładem może być krajalnica ma-ga, która pozwala również na regulację grubości plastrów. To od naszej inwencji i potrzeb zależy, czy przygotowywane przez nas potrawy będą pokrojone grubo czy cienko. Owa precyzja wpływa również na estetykę potraw. Koniec z nierówno pokrojonymi, nieestetycznymi kanapkami. Dzięki używaniu krajalnicy wszystkie przygotowywane przez nas produkty będą wyglądały, jakby przygotowywał je profesjonalny szef kuchni.

Smak
Istnieją produkty, których pokrojenie może nam przysporzyć niekiedy sporo trudności. Twarde sery lub niektóre warzywa często nie pozwalają na pokrojenie ich w cienkie plastry. W przypadku wielu potraw smak zależy właśnie od stopnia grubości ich składników. Podobnie sprawa wygląda w przypadku przygotowywania mięs. Krajalnice pozwalają na przekrojenie mięsa razem z kością w sposób o wiele szybszy i bardziej precyzyjny niż przy tradycyjnych metodach. Co więcej, mięso krojone na krajalnicy traci o wiele mniej wody, dzięki czemu pozostaje soczyste i smaczne.

Wygoda
Krajalnicą możemy pokroić niemal każdy z produktów spożywczych: sery, mięsa, wędliny, warzywa. Dzięki temu szybko i z łatwością przygotujemy zupy, drugie dania i sałatki. Nie będziemy musieli inwestować w zestawy skomplikowanych noży do serów i mięs. Równie łatwo przekroimy z użyciem krajalnicy twardą kość i korzeń selera.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2017 Moriel. All Rights Reserved